Populariteit duurzame installatietechnieken neemt toe

14-11-2014 De populariteit van innovatieve en duurzame installatietechnieken zoals ledverlichting, zonnepanelen en elektrische warmtepompen, zal de komende jaren sterk toenemen. Installatiebedrijven nemen daar nu vaak het voortouw in. Toch zijn architecten nog altijd de meest bepalende factor als het gaat om de toepassing van deze technieken.

Deze en andere trends zijn terug te vinden in de European Architectural Barometer van dit jaar. Dit onderzoek wordt elk kwartaal uitgevoerd onder 1.600 architecten.

Leidende indicator
Architecten zijn een leidende indicator voor ontwikkelingen in de bouw. Ze vormen een betrouwbare bron van informatie voor toekomstige bouw- en installatiepartners en -ontwikkelingen. Daarnaast hebben ze veel invloed op hoe projecten gebouwd worden en welke materialen worden toegepast.

Led en PV
Gevraagd naar hun visie over het gebruik van installatieoplossingen in de komende jaren, verwachten de Europese architecten dat nieuwe verwarmingstechnologieën (elektrische warmtepompen) binnen 5 jaar terrein zullen winnen van de conventionele methodes. In alle landen verwacht het merendeel van de architecten een toename van elektrisch aangedreven warmtepompen en warmteterugwinningsystemen.
In Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, België en Polen zal het gebruik van vloerverwarming stijgen.
In ons land, waar vloerverwarming al redelijk populair is, wordt juist een groter gebruik van vloerverkoeling verwacht. Deze trend ontbreekt in de andere landen. Ledverlichting en pv-systemen zullen gemeengoed worden.

Totaaloplossingen
Ook opvallend is dat de voorkeur om te werken met leveranciers van totaaloplossingen aanzienlijk is toegenomen. In Groot-Brittannië, Spanje en Polen is het aantal architecten dat daar de voorkeur aan geeft, in 1 jaar tijd zelfs gestegen met meer dan 20 procentpunten.

De European Architectural Barometer wordt elk kwartaal door Arch-Vision uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Nederland, België en Polen. Naast indicatoren om de Europese bouwvolumes te voorspellen wordt er elk kwartaal een thema uitgelicht. Het thema van afgelopen kwartaal was ‘Architectural Design & Technology Trends’.

bron: www.nen.nl

Comments are closed.